.jpg)
Allah Resulüne karşı farklı bir sevgi barındıran Banda Aceh Halkı; Türkiye’de, Kutlu doğum haftası olarak bilinen günleri Allah Resulüne atfen 100 gün olarak kutluyor.Aceh'de Kutlu doğum Hicri Rebiülevvel ayının başlamasıyla birlikte kutlanmaya başlıyor. Kutlu Doğumun ilk gününe, bölgenin en büyük camiinde ekonomik durumları iyi olanların ikramları ile ve âlimlerin o günde toplanan kalabalığa Allah resulünün hayatından güzel kesitleri paylaşmaları ile neşeli bir şekilde başlıyorlar. İlk günden başlayan bu etkinlikten sonra herkes, imkânlarına göre yetimler öncelikli evlerine misafir alıyor, ikramların ardından ortalama eksiklerini gidermeye gayret ediyorlar. Bu 100 günü herkes durumuna göre bir davet organize ederek ikramlarda bulunarak değerlendiriyor. İkram günün akşamında ise evde veya yakın bölge mescidinde Allah resulünün hayatına dair sohbetler yapılıyor. Acehliler bu günleri Allah Resulünün gündemde olduğu, ikramların ve hoşgörünün öncelikli tutulduğu günler olarak değerlendiriyor. Bu davete katılım sağlayanlar, 2 kilo seker ve paket süt ile icabet ediyor. Bu ikrama tatlı bir katılım sağlandığını ve bereket getirmesini diledikleri için yaptıkları biliniyor.
Bu ikramları ayrıca Allah in verdiği nimetleri paylaşma imkânı olarak ta algılıyorlar. Allah’ın verdiği nimetlerin Şükrünü ifa ederken aynı zamanda Allah Resulünü de salâvatlar getirerek değerlendiriliyor.
Bu şükür günlerini Aceh'in genelinde geçim kaynağı olan pirincin hasat döneminde uyguluyorlar. Hayatin alındığı gün çevredeki komsulara ikramlar vererek verilen nimetin şükrünü ifa etmeye gayret ediyorlar.
Kısıtlı imkânları ile Allah in kendilerine ikramını bu şekilde berekete dönüştürmeye gayret ediyorlar...
Bu kutlu günleri essiz kılan ise Kutlu Resulü, farklı zaman ve mekânlar da günlerce zihinlerinde canlı tutuyorlar. Yetimler öncelikli yemek ikramları, onlara bir aile ortamı yaşatma gayreti de ortaya çıkıyor. Tesbihat ve Salâvatlar eşliğinde yaşanan zulümlerin dinmesi için topluca dualar ediliyor. Özellikle mescitlerdeki programlarda bu vurgular daha belirgin bir şekilde on plana çıkıyor. Kutlu günler, dayanışma ve ortak sorunlara çözüm arama günleri olarak, insanlar arasında kaynaşmaya vesile oluyor.
05 Şubat itibariyle kutlanmaya başlayan Maulid Nabi programları tüm heyecanıyla organize edilmeye devam ediyor. Çarsı da gezerken bir köse başında açılan ikram sofrasına rastgelmeniz içten bile değil. Kimi zaman, yol üzerlerine asılan tebrik yazıları ve toplu organizasyon davetlerine denk gelmeniz olası.
Kısıtlı imkânlarına rağmen bir kaç aile bir araya gelerek bu günlerde yetimlere, komşulara, sevdiklerine, Allah ne verdiyse ikram edebilme kaygısı içinde. Biz de, İstanbul ailesinin sakinleri olarak kızlarımızla hummalı bir çalışmayla Kutlu Doğum Günleri kapsamında, program hazırlığına başladık. Salonumuzu, davetlilerimizin rahat etmesi ve güzel ve değişik bir ortamla karşılaşması için, gelinlere nispet edercesine süsledik. Yetimhanemizdeki programa çevrede yaşayan komşular, önceden yetimhanede kalan örgenciler, kızlarımızın akrabaları, bölgenin yetkilileri, önceki çalışanlar ve tüm emeği geçenler katıldı. Yemek ikram edildi. Yoğun katılımın olduğu programda sunumlar ve yemekler, kızlarımız tarafından ikram edildi. Salâvat ve dualarla ikram programımız son buldu.
Misafirlerimizi güler yüzleri ile yol eden kızlarımız, salonu tekrar temizleyerek yatsı namazının ardından yapılacak olan sohbet programına hazırladılar. Aceh’in önemli âlimlerinden Rahmadanus Hoca’nın yaptığı konuşmada Allah Resulünün hayatını, kızlarına karşı davranışlarını, Allah Resulünün bizler için en güzel örnek olduğunu ve günümüzde nasıl anlamak gerektiğini vurguladı. İlgi ile dinlenen konuşmanın ardından Allah Resulü için yazılmış ezgileri birlikte söylediler. Hep birlikte salâvatı Şerifelerin ardından dualar ile kutlu günü bitirdik. Fakat Aceh’te kutlu doğum etkinlikleri devam ediyor. Biz 100 gün içinden bir günü icra etmenin mutluluğuyla yorgunluğumuzdan arındık.